Brikety
Brikety jsou slisované dřevní zbytky ve tvaru válců či kvádrů, bývají dlouhé až 30 cm. Mají podobné vlastnosti jako pelety (nízký obsah vody a popelovin, vysokou výhřevnost), ale jsou univerzálnější. Můžete s nimi topit ve všech typech kotlů na dřevo, uhlí nebo v krbových kamnech.
Kvalitní brikety dosahují výhřevnosti kolem 18 MJ/kg, to znamená, že jedna větší briketa vydá přibližně 4 x víc energie než stejně velké poleno. Navíc mají kvalitní brikety mají obsah vody do 10 %. V Česku se 97 % domácích briket vyrábí ve vysoké kvalitě A1 nebo A2 podle platných norem.
Jak poznat kvalitní brikety?
Kvalitní brikety jsou základem pro komfortní topení i dlouhou životnost vašich kamen, krbových vložek nebo kotlů. 97 % českých dřevních briket je přitom vyrobeno dle standardů mezinárodní normy ČSN EN ISO 17225-3 v jakostech A1 (z piliny bez příměsí kůry) a A2 (z pilin s příměsí kůry). Hlídejte si také.u dodavatele, jestli brikety skladuje v suchém skladu, jestli nejsou navlhlé (takové špatně skladované brikety pak zvětšují svůj objem, obalové fólie mohou praskat a brikety se drolí).
Svého dodavatele kvalitních briket si můžete najít přes Národní vyhledáváč briket. Zadáte adresu svého bydliště a získáte přehled o prodejcích a výrobcích ve vašem okolí, tak ušetříte i za dopravu:
Hřejí brikety z tvrdého dřeva více?
Pro výhřevnost topiva je rozhodující vlhkost, tedy procento vody, nikoli druh dřeviny, ze které jsou brikety lisovány. Dobré vlastnosti při topení jsou totiž dané hustotou materiálu. Tvrdé dřevo proto opravdu hřeje více než dřevo měkké. Jenže brikety se lisují – a při lisování pilin ze dřeva měkkého i tvrdého je možné dosáhnout zhruba stejné hustoty výsledného produktu. Konkurenční výhoda tvrdého dřeva se lisováním stírá. Mnohem důležitější je tedy u briket obsah vody (obvykle by měl být do 10 %).
Typy dřevěných briket
Existují různé typy dřevěných briket. K rychlému vytopení víkendové chaty se hodí brikety z měkkého dřeva s otvorem uprostřed. Umožňují snadnější zátop a rychlejší prohořívání. Pro stabilní vytápění rodinného domu se zase hodí plné brikety z tvrdého dřeva či kůry, které dávají pomalý rovnoměrný žár. Noční brikety žhnou až šest hodin.
RUF
Brikety RUF se nabízí nejčastěji, mají tvar „cihly“ s oblými rohy. Vyrábí se z jehličnatých, listnatých nebo ze směsi obou dřevin. Výhodou jehličnatých je poměrně příznivá cena, nevýhodou krátká doba hoření. Naopak listnaté brikety RUF jsou dražší, ale hoří déle. Cena i doba hoření by se ale měla odvíjet také od dalších parametrů, především dobrého slisování brikety. Lépe slisované brikety hoří déle a mohou být dražší.
Válcové brikety
Válcové brikety se liší od RUF složením i výrobní technologií. Výrobní technologie udává průměr brikety – nejčastěji to bývá 8–9 cm a také to, jestli je briketa plná nebo s otvorem procházejícím středem brikety. Ty s otvorem hoří rychleji, protože i prostředkem proniká kyslík, který urychluje hoření. Někdy se můžete také setkat s rozlišením na „lámané“ nebo „řezané“ válcové brikety. Řezané mohou být o něco dražší, jde ovšem pouze o estetický prvek. Výhodou válcových briket bývá jednak delší doba hoření a jednak estetický vzhled – při hoření v krbech se více podobají kusovému dříví než jiné typy briket. Nevýhodou bývá vyšší cena. Opět záleží také na složení. Stejně jako u předchozích briket i u těchto hraje významnou roli kvalita slisování.
Pini-Kay
Brikety Pini-Kay jsou tvarem podobné válcovým, ale parametry se výrazně liší. Brikety mají hranatý průřez a otvor uprostřed. Mohou být čtyř-, šesti- nebo osmihranné. Na povrchu jsou většinou černé či hnědé. Tyto brikety se v České republice prakticky nevyrábí, naprostá většina je dovezena z východní Evropy (Ukrajina, Bělorusko, Rusko). Vyrábí se převážně z listnatých dřevin, z jehličnatých spíš výjimečně. Vyznačují se dlouhou dobou hoření, při přikládání je lze jednoduše nalámat.
Puk
Zvláštní typ válcové brikety o průměru 4–5 cm. Vyrábějí se nejčastěji v menších truhlářských provozech, kde se takto zpracovává dřevní odpad. Na rozdíl od předchozích druhů se tyto brikety prodávají ve větších baleních, většinou po více než 20 kg. Cena bývá výrazně nižší, stejně jako doba hoření.
Noční brikety
Noční nebo také „kůrové brikety“ se vyrábí z minimálně 50 % kůry a zbytek z listnatých dřevin. Tvar je nejčastěji válec o průměru 9 cm, můžeme se také setkat se tvarem RUF brikety. Tyto brikety vydrží žhnout v ohništi více než 6 hodin. Na druhou stranu cena může být i dvojnásobná.
Výroba dřevěných briket
Výroba briket má mnohem delší tradice než pelety – v České republice i ve světě. Nápad na výrobu briket se poprvé objevil už koncem 19. století, jejich propagátorem byl Henry Ford. V Česku se brikety lisují od 90. let a fungují už desítky briketáren, jejichž výroba má u nás dlouhou tradici. Brikety se vyrábí z dřevěného odpadu, který vzniká na pilách při opracování dřeva – štěpky, hobliny a pilin. Dřevní odpad se tak výhodně zužitkuje. Pilina cestuje do briketárny, kde se musí zpracovat v řádu dní, aby neztratila na kvalitě.
V briketárně projdou piliny, hobliny a štěpka nejdřív bubnovou sušárnou, kde se usuší na 6–8 % vlhkosti, která je optimální pro lisování. V briketovacích lisech se potom dřevní odpad formuje pod velkým tlakem a teplotou do výsledného tvaru briket. Nepoužívají se žádná chemická pojidla a lepidla. Vysoká teplota taví smůlu a lignin obsažený ve dřevě a pomáhá pojit briketu. Intenzita tlaku je přitom významným faktorem, který má přímý vliv na hustotu a výhřevnost dřevěné brikety.
Výsledná briketa může mít různý tvar – to být plný válec, válec s otvorem nebo kvádr. Brikety nesmí přijít do přímého styku s vlhkostí, proto se vždy balí, pokud možno do uzavřených sáčků nebo folií po 4 až 12 kusech. Tyto balíčky jsou naskládány na paletu o celkové hmotnosti kolem 1 tuny.