Provoz peletového kotle je čistý a bezpracný, potvrzuje Hanka Zemanová
23.10.2013
Nejznámější česká „biokuchařka“ Hanka Zemanová bydlí v novostavbě nedaleko Vltavy, v místech dobré dostupnosti od Prahy, kde ale chybí plynofikace. Zeptali jsme se, jak je po pěti letech spokojená s vytápěním dřevěnými peletami.
Jak dlouho topíte peletami?
Dnes už je tomu pět let. Když jsme se rozhodli pro nízkoenergetickou novostavbu, padla jednoznačná volba na vytápění peletami a vyčlenili jsme na ně i konkrétní místnůstku. Nechávali jsme si počítat i možnosti topení pomocí tepelného čerpadla, Rkombinace se solárními panely a podobně. Pelety nám vyšly oproti těmto variantám naprosto bezkonkurenčně ekonomicky nejvýhodněji. Navíc nám pocitově nejlépe pasovaly do našeho životního stylu.
Dřevo by Vám nepřišlo přece jen více „bio“?
Musím říct, že zde rozhodovaly naše požadavky na „čistý a bezpracný provoz“. Máme dvě malé děti a často jsem s nimi doma sama. Kromě výchovy dětí mám i dost pracovních povinností, takže se mi nechtělo být denně závislá na nutnosti pravidelného přikládání. Náš dům není nijak velký, přízemí s patrem zabírají dohromady 140 metrů. Malá místnost, kde topíme, slouží také pro pračku, filtr na vodu a díky tomu, že provoz s peletkami je zcela bezprašný, tak ve stejné místnosti mohu věšet i prádlo.
Ve vytápění se mi tak dostává v podstatě městského komfortu, což mi velmi vyhovuje. Máme i malinká a velmi výkonná krbová kamínka, ale když v nich v nepříliš prostorném přízemí zatopíme, udělá se hned takové vedro, že bychom museli chodit prakticky nazí. Proto je vlastně příliš k topení nevyužíváme. Ale živý oheň miluju, a tak si ho dopřáváme, i když je pak u nás jako v sauně.
Jakým způsobem pelety dovážíte?
V pytlích od místního dodavatele, jezdíme si pro ně sami. V době, kdy jsme si koupili kotel, jsme ani nevěděli o možnosti dovozu pelet cisternou.
To se není čemu divit, neboť v té době ještě v Česku dovoz cisternou neexistoval.
Vidíte. Přesto nás způsob vytápění vůbec neobtěžuje a poradím si s ním i sama bez manžela. Topíme v kotli PONAST s podavačem a vedlejším úzkým zásobníkem na pelety. Do něj vždy nasypeme pelety z pytlů a vzhledem k tomu, že náš dům je nízkoenergetický, i v nevelkém zásobníku vydrží pelety opravdu dlouho. Často stačí i v krutější zimě zapnout kotel na dvě hodiny a po celý den pak již zůstává příjemné teplo. Přikládání ani dovoz pelet tak nevnímám vůbec jako problém.
Vedle vlastního domu vyrábíte řadu zdravých sušenek a krekrů do většiny řetězců v Česku, jak tedy topíte ve Vaší mnohokrát oceněné Biopekárně Zemance?
S pekárnou v Oříkově u Sedlčan jsme začali asi před sedmi lety ve staré socialistické budově hospodářského charakteru, které se pro její velikost říká Pentagon. A jsme tam v nájmu. Topení je na elektřinu, ale nevytápíme příliš místností, jedná se o dvě kanceláře a zbytek je provoz. Ten stojí na elektrických troubách, díky nimž je v místnostech teplo a žádné další vytápění není potřeba. Jinak využíváme sklady a další místnosti, kde naopak teplo být nemá. Pokud bychom provozovali pekárnu „ve svém“, určitě bychom se snažili vymyslet ekologičtější vytápění a vzhledem k tomu, že jsem s peletami doma nadmíru spokojena, určitě bych o nich uvažovala i pro biopekárnu.